31 iul. 2010

(Bash) Redimensionarea imaginilor în masă

   Vre-un an și ceva în urmă, pe când nu aveam mare idee despre bash, citisem pe blogul lui Adrenalin articolul "Cum De Redenumit Fișiere În Masă?", la acel moment nu prea mă interesau așa chestii, însă acum îmi dau seama cât sunt de utile ;]
   Astăzi, doream să bag niște poze pe foto.torrentsmd.com, dar mi'am dat seama repede că acel motor de gestionare a imaginilor (4images) nu vrea să'mi accepte imaginile originale și să le redimensioneze așa cum îi place lui, deci am luat repede hotărârea să redimensionez local imaginile fără să pierd mult timp ;D. Pentru asta, desigur, am scris repede un scriptuleț în bash. În primul rând ne trebuiește mogrify, tool din ImageMagick.
cd /calea/spre/directoria/cu/fotografii
mkdir ./resized
for i in *.JPG;
do cp "$i" ./resized/"$i";
mogrify -resize 900x600 ./resized/"$i";
echo "$i" redimensionat;
done;
   În mai puțin de 10 minute, scriptul a redimensionat, totodată păstrând copia originală peste 450 fotografii a câte 4-8MB fiecare, dar voi, în cât timp avea s'o faceți manual? ^_^
   Deasemenea e posibilă redimensionarea după procentaj sau unul adaptiv bazat pe triangulație, plus încă o mulține de features ale lui mogrify, mai multe detalii: man mogrify
   ps. bash-ul e accesibil și în windows sub cygwin, diskurile sunt montate virtual în /cygdrive. Lucru tare, încercați și voi.

28 iul. 2010

Torrents.MD Extension pentru Google Chrome

Ceva timp în urmă, hotărâsem să fac o extensie pentru Google Chrome a site-ului Torrents.MD. Făcusem ceva simplu ce practic foloseam doar pentru notificările despre mesajele noi și, în scurt timp mă lăsasem de idee. Mulțumită lui flienteen, care a venit cu noi idei în implementare și optimizare, am scos în final ceva bun, dar totuși încă "crud". Avem o mulțime de idei, careva deja semi-implementate, și sperăm să venim cu update-uri dese.

Prima extensie oficială pentru google chrome creată pentru a ușura navigarea pe iubitul vostru site - Torrents.MD.
Capacități:
 - Notificări sonore la recepționearea unui mesaj privat nou, cu opțiunea de a elimina notificarea;
 - Notificare vizuală lângă logotipul Torrents.MD cu numărul mesajelor noi, necitite;
 - Afișarea numărului de mesaje noi necitite, torrente noi și teme la urmărire în pop-up;
 - Căutarea rapidă a torrentelor;
 - Căutarea torrentelor după id'ul IMDb;
 - Posibilitatea de a adăuga butonul "Friends"(Prieteni) în popup;
 - Localizare, în 3 limbi (rusa/româna/engleza) ce se setează automat în dependență de limba selectată a browserului;
 - Layout plăcut la actualizarea extensiei;


Developers: flienteen and mishunika

Orice idei/sugestii/critici/obiecții sunt binevenite... Le puteți lăsa aici în comentarii, pe topicul special de pe torrentsmd sau să'mi scriți pe mail.

9 iul. 2010

Motivația... de unde începem?

    În primul rând, hai să formulăm o definiție cât mai perfectă a motivației aducând la cunoștința cititorului toate ramurile și tipurile ei, pentru ca mai apoi să fim apți de dezbate tema dată... Hai să începem de la rădăcina cuvântului, și anume "motiv" (din lat. moveo - a mișca, a activa). În viziunea mea, motivul este un pretext, o cauză generată de diverși factori, ce duc până la urmă la apariția efectului. De obicei, această cauză este una rațională și logică, adică ceva normal, un fenomen clasic "cauză-efect". Totuși rămâne loc și pentru pretextele mai puțin logice, stârnite de diverse sentimente, necesități bizare, dorințe nebune, emoții trăite sau doar rîvnite, pretexte rezultante din comportament etc.
    Prin urmare motivația este acel fenomen ce ne justifică să acționăm într-un fel sau altul, e un fenomen foarte interesant și totodată extrem de complex. La moment mă simt motivat să studiez acest fenomen, straniu, nu? %) Cu toate astea încă nu am identificat ce anume m-a îndemnat să fac așa un studiu, probabil lenea, care, uneori e mai evidențiată decât motivația și, probabil, conștiința care tinde să scape de lene prin a avea o motivație mai mare, dar totuși zic să lăsăm și la propriu și la figurat lenea pe altă dată.
    Din articolele citite și analizate de pe wikipedia și din rezultatele afișate de google am aflat că sunt două curente fundamentale de motivație formulate de către psihologii moderni. Aceste două tipuri sunt: [1]
    - motivația intrinsecă - e acel tip în care persoana urmărește o activitate cu scop de explorare, cunoaștere, e ceva ce vine dinnăuntru, o valoare lăuntrică, ce nu necesită o recompensă materială; acest tip de motivație este de caracteristic perioadei de copilărie, când tânărul „explorator” vrea să cunoască totul despre lucrurile ce îl înconjoară. Chiar și în perioada de adolescență este destul de accentuat tip a motivației, spre exemplu unii tineri studiază limbi străine, fără a avea un scop bine definit, ei o fac din pasiune și plăcere, sau practică careva sporturi care la nivel fizic provoacă discomfort, ori stau zile întregi cu chitara în brațe exersând careva note/cântece neavând planuri pe viitor în ceea ce ține dezvoltarea  talentelor muzicale, etc...;
    - motivația extrinsecă - e tipul în care persoana urmărește, prin efortul depus, lucruri ca banii, prestigiu, statut și multe alte fleacuri pentru care lumea își roade gâturile unul altuia. Totuși statistica arată că mult mai multe lucruri create au fost nu pe baza motivației extrinseci, căci banii, statutul social duce adesea spre o tendință spre monopolizare, pentru a nu se pierde din arealul de acoperire, fiindcă ființa umană așa e concepută, ca fiind lacomă, hapsână și egoistă (^_^). Da! Exact așa, și să nu încercați să spuneți că nu știți despre ce e vorba. Cineva spunea „am să fac X sume de bani, și după ce ajung la țelul dorit, mă las, și încep a trăi viața mai departe”, însă nu aici a fost sfârșitul, chiar dobîndirea a sumelor chiar de sute de ori mai mari decât cele propuse.
    Toate factele expuse mai sus, sunt o simplă parte din teoria psihologiei moderne, și nu cred că spune prea multe pentru un simplu cititor, care și-a pierdut câteva minute din viață pentru a parcurce acest text. Am să încerc mai departe să relatez pe scurt, ceea ce în viziunea mea e motivația, de unde vine și încotro ne îndreaptă.
   Un tip interesant de motivație, în viziunea mea este acea ce se căpătată prin încurajare. De multe ori, începem să ne perfecționăm în urma cărorva laude aduse de către apropiații noștri. Dar, de ce oare? De mici copii, ne este insuflat că orice laudă își are un scop ascuns, și mai ales atunci când lauda nu este prea meritată, apare tendința către perfecționare. Odată cu astfel de încurajări, vine și entuziasmul, care pe lângă perfecționarea în domeniu duce și la creșterea autoaprecierii/imaginii proprii. Desigur un overdose de autoapreciere (самооценка) nu duce spre bine, de aia cel mai bine e ca totul să fie în echilibru. Totuși mă strădui să dau valoare persoanelor ce merită, persoanelor ce știu, că pot și mai mult decât fac, pentru că o parte mică din aprecierea mea să devină un imbold pentru motivația sa.
   Totuși, sunt oare banii o sursă inevitabilă pentru sporirea motivației, entuziasmului, succesului? Pentru mine banii nu sunt un scop ce trebuie dobîndit, ei sunt mai degrabă o necesitate, adică, ceea ce fac, nu o fac pentru bani, o fac pentru alte motive (plăcere, prietenie, pasiune, whatever), și banii care iese din treaba asta (dacă iese) sunt o simplă recompensă. Cum n-ar fi, dar banii motivează, doar că nu la același nivel ca ați factori. Totul e diferit de la om la om, și totul depinde de educație, necesități, posibilități, doar că, în opinia mea, banii nu trebuie să fie un punct de pornire în oricare activități.
   Haideți să admitem că faceți un lucru, și la un moment dat vă dați seama că nu mai sunteți motivat de el, și că nu mai doriți să-l mai faceți. În primul rând v-aș sfătui să studiați motivele, ce au cauzat această întoarcere de situație, ca să puteți reactivea acea motivație, și doar dacă vă provoacă discomforturi să vă lăsați de acel lucru.
   În fine, totul se reduce la câteva întrebări: "Ce vreau?", "Ce știu?", "Ce pot face?", "Ce îmi place cel mai mult să fac?". Și iată atunci când răspunsurile acestor întrebări ajung la un punct comun, atunci se poate de vorbit despre motivație/entuziasm/voință de lucru.

To be continued...
ps. niște hrană pentru minte: