10 mai 2011

TEDxChișinău - Impresii


   A trecut și ziua de 7 mai - o zi minunată petrecută în cadrul evenimentului TEDx Chișinău. Boring. Break It! Per total mi-a plăcut și sunt gata să vin și la următoarele evenimente de acest tip, așa că, bravo organizatorilor pentru că într-un fel sau altul mi-ați captat atenția.
   Prima parte a evenimentului a cam avut de suferit din cauza boxelor vechi și probabil incorect setate care distrăgeau atenția ascultătorilor prin "buzzz-ueală", dar, după prima pauză, calitatea sunetului s-a îmbunătățit considerabil și nu a jucat mari feste pe parcursul evenimentului.
   În următoarele rânduri aș vrea să fac un mic total, cu scurte feedback-uri pentru fiecare speaker și probabil o frază (parafrazată) din discurs, care mi-a rămas în memorie până la momentul actual. %)

Deci, să-i dăm foc!

  - Kyra Gaunt (ted fellow) - În opinia mea, ea ar fi trebuit să fie parte din "cireașa de pe tortă" și să nu fie plasată ca primul speaker. Un discurs bun, doar că primele minute eram cam abătut și pierdusem ceva esență. Până la urmă discursul ei mi-a plăcut mult, a fost întradevăr unul puternic, o temă foarte actuală e cea a plictiselii studenților și o soluție destul de banală a fost prezentată, anume cea de comunicare cu fiecare în parte și abordarea fiecărui student ca pe o personalitate, nu ca pe o piesă ce vine pe bandă rulantă și pleacă. Din păcate puțini profesori (în speciali cei ajunși la vârsta de pensionare) utilizează așa metode. Ah da, păcat că a plecat devreme de la eveniment, aș fi fost bucuros să schimb câteva cuvinte cu dânsa.
... apropo, în timpul la Open Lunch am discutat cu Ohad Sternberg, care face voluntariat la noi în Moldova, în funcție de profesor la ULIM. Prin coincidență, sau nu, el a făcut ore cu Kyra Gaunt și i-a plăcut mult, cel puțin nouă ne-a oferit doar feedback pozitiv referitor la profesoara lui %)
"...Bob: I think I need to grow up!..."

  - Dumitru Alaiba - Speaker-ul e interesant, tematica la fel, doar că e prea vastă pentru a fi pe deplin abordată în 18 minute. Efectul butterfly a captat atenția la multe persoane, inclusiv și pe a mea. Partea proastă e că am simțit o barieră, cea de comunicare, presupun că în cazul în care Dumitru avea să ne vorbească în română, avea să ne spună și mai multe lucruri așa cum le vede el. Pe lângă asta, Dumitru a avut ghinionul să aibă cele mai multe glitch-uri cu sunetul, chestia asta deasemenea dezorientează. Sper să-l văd pe Dumitru și la alte evenimente, poate chiar cu aceiași tematică studiată mai amănunțit.
"...Stereotype: Amsterdam - Marijuana, Whores..."

  - Vincent Noth - O persoană superbă :) din câte am înțeles el deasemenea face voluntariat în Moldova. În momentul când a ieșit pe scenă, a uimit pe toți cu gesturile și emoțiile din vorbele lui. S-a simțit liber în fața noastră și ne-a povestit totul din suflet. Nu am avut nici un fel de barieră, la fel, sunt sigur că nici el nu se simțea după vre-o una. Tematica aleasă e una interesantă, chiar vroiam ceva timp în urmă să scriu ceva vre-un articol referitor la supradoza și intoxicarea cu informație stând în fața calculatorului ce duce la plictiseală și lipsă de motivație. Desigur, nu mă gândesc nici pe aproape la vre-o soluție gen renunțarea la tehnologii, ci doar la îmbunătățirea atât a tehnologiilor cât și a viziunilor utilizatorului îmbinată cu time management, astfel ca el să știe la sigur ce vrea și cât timp are posibilitatea și dorința să consume informație.
"... Boring people get bored ..."

  - Pavel Zingan - A vorbit în rusă. Cel mai probabil a făcut o alegere corectă. Începutul a fost nice, dar chestia cu captarea investițiilor în lift a mai fost discutată de dânsul și în opinia mea nu a fost prea bine îmbinată cu ideea propriu zisă. Până la urmă visul său a fost relatat foarte ambiguu, probabil are planuri mari și nu vrea să facă sharing la idee :D
"...Не надо прыгать на тонкий лёд..."

  - Cristian Ziliberberg - A vorbit în engleză, dar presupun că putea să aleagă o limbă în care vorbește ceva mai liber... %) Pe scenă s-a simțit puțin frustrat (presupun), dar pare a fi ambițios, deștept, știe ce vrea și tinde spre perfecțiune prin toate detaliile. Tema abordată de dânsul e una actuală și foarte vastă. Prezentarea simulărilor a fost nice, a înviorat cât de cât publicul.

  - Dumitru Dediu - A avut un speech foarte curat și clar, a interacționat cu publicul cât de cât. Are un accent englez nice, și e excelent că a vorbit anume engleza. Speech-ul lui oarecum împărțit în două bucăți a atins atât tematică mai abstractă adică îmbinarea extremelor, cât și cea fixă, și anume „Global Warming”. Sper că a convins ascultătorii să treacă la LED-uri și lămpi economice. Desigur, „Încălzirea Globală” e încă o temă foarte vastă, ce poate fi abordată din o multitudine de puncte de vedere și felul în care a făcut-o Dumitru a fost unul destul de interesant. Referitor la îmbinarea extremelor, a fost captivant.
"... Oxymoron: Global - Moldovan! ..."

  - Kalman Mizsei - Prima parte a discursului, și anume până când a realizat că ceva nu e în regulă cu slideshow-ul, a fost destul de nice, a doua parte, însă, a fost puțin mai boring. A trecut de mai multe ori pe același loc, ne-a zis în repetate rânduri cât de tare Moldova sucks și cât de săracă e, și, până la final așteptam să-și termine discursul. Sorry, probabil nu am prins esența la timp, sau ea nici nu a fost :))

  - Vitalie Eșanu - A vorbit românește. Bravo! A făcut o alegere corectă. A fost evident, Vitalie nu are mega capacități oratorice, vorba poietului „Mai puține cuvinte - mai multe fapte”, în schimb are o carismă nemăsurabilă. În 30 de secunde a reușit să învioreze toată sala și să captiveze atenția tuturor ascultătorilor. A urcat puțin nesigur pe scenă, a vorbit simplu, a vorbit despre sine, a folosit un limbaj minimalist și nesofisticat, a fost natural și anume asta l-a adus mult mai aproape de public. Mie mi-a plăcut foarte tare, pe twitter era forfotă mare cu feedback exclusiv pozitiv în adresa lui Vitalie. Vreau să-l văd mai des pe la diverse conferințe publice.
"... Voi toți cunoașteți Objective-C, nu? ..."
"... 95 de vieți ..."
"... „Dacă nu vei învăța, ai să tragi sapa ca mine până la sfârșitul vieții” - Natalia Eșanu ..."


  - Sorin Hadârcă - Deci, discursul acestei persoane l-am așteptat mult. Și așteptările nu au fost în zadar. În primul rând a avut o engleză fluentă și corectă. Deasemenea prezentarea a fost una bine pusă la punct, presupun că a fost desenată cu mâna sa. Original. Eu sunt foarte departe de tot ce ține de economie, dar a fost evident conturată ideea celor 3 pastile, și anume prima pastilă - socialismul care nu a avut succes, a doua - capitalismul, care deasemenea nu funcționează cum s-ar fi presupus, și a treia, compromisul dintre cele două. Ne-a relatat că "Pack and Go" nu e cea mai bună idee. Totodată mi-a plăcut că a relatat despre capitalism și socialism fără a recurge la careva doctrine și viziuni politice. Bravo, se vede că e matur, serios și s-a pregătit nu doar pentru noi, dar și pentru TED.com.
"... Solutions? Pack & Go ..."

  - Alexandru Zgardan - Well, încă o persoană matură, serioasă și cu opinie stabilă. Discursul său a fost la același nivel cu cel a lui Sorin Hadârcă. Ambii vorbitori ne zic prin ideile sale că e timpul să luăm atitudine cât de curând posibil. Emoțiile vorbitorului nostru le simțeam și eu, în unele momente treceau fiori prin tot corpul. Până la urmă, ne-a sugerat să ne ocupăm cu alte activități noaptea decât să dormim =D. Da, acest om are capacitate de a atrage atenția către vorbele sale, plus, se vede că întradevăr îi pasă și e preocupat de această problemă, chiar aș fi curios să merg la universitate la orele dumnealui.
"... „Tăt o să șie ghine”. NO way! „nu o să șie ghine” ..."

  - Ion Grosu - Am plâns!!! Tare, la fel ca și majoritatea persoanelor din sală. Deacord, a fost o idee bună să fie Ion plasat ultimul. La momentul când majoritatea era deja obosită, avea o cantitate mare de informație ce trebuie prelucrată, o mulțime de idei, viziuni și întrebări noi, să-l vezi pe Ion Grosu cu o temă tare, organizată destul de nostim a fost foarte bine. #șinșiaceoașe organizatorilor pentru așa decizie.
Referitor la Ion, am impresia că s-a simțit în fața noastră la fel ca în împrejurare de prieteni, fără complexe și bariere, ceea ce e extrem de bine pentru o persoană ce vorbește în public. Deasemenea îmi pare bine că a interacționat cu ascultătorii, Chuck Norris, #onotole, Lady Gaga ș.a. Toți am înțeles că Ion are "a piece of interesting" mare :D. Mai puțină informație - mai mult Fun %) Nu cred că lui Ion tare-i păsa de formatul TED când era pe scenă. Și totuși discursul are idee, idee ce merită răspândită.

   Deci, m-am străduit să fac câte o mini-recenzie la fiecare speaker. Opinia e total subiectivă și desigur poate să nu coincidă cu a cititorilor blogului.
   Trecând peste toate momentele tehnice de care organizatorii știu bine, pot să zic una, evenimentul a avut loc cu succes, a atins multe din așteptările mele, m-a lăsat pe alocuri impresionat, motivat, inspirat și totodată mi-a creat multe întrebări și idei, deci timpul nu s-a trecut în zadar. Plus la toate am socializat, am făcut cunoștință cu multă lume nouă, am revăzut lume veche și am susținut puțin lumea reală =D
   Acum eu sper că organizatorii deja plănuiesc eventuale noi evenimente, și sunt sigur că în caz de necesitate, majoritatea din cei ce susțin proiectul ar fi deacord să ajute dezvoltarea lui în limitele posibilităților sale.

ps. eu m-am infectat cu piesa de la event. Vă invit să o audiați în caz că nu ați fost prezenți în sală ;]


UPD - Despre eveniment au mai scris: Alex Brăguța, Victoria Vlad, Vali Rotaru, Andrei Haret (dacă a mai scris cineva, vă rog sugerați-mi printr-un comentariu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu